טיפול בין אישי (Interpersonal therapy - IPT) בדיכאון

מהו טיפול בין אישי (IPT)?

IPT היא גישה טיפולית קצרת-מועד ומבוססת-ראיות המתמקדת באירועי החיים הנוכחיים של המטופל, ובכללם בתפקוד החברתי והבינאישי, כאמצעי להבנת סימפטומים של דיכאון ושל הפרעות אחרות, ולטיפול בהם. מטפלי IPT עובדים עם המטופלים כדי להבין כיצד היחסים הבין-אישיים שלהם ואירועי החיים מתקשרים עם מצב הרוח שלהם, כדי לפתח מיומנויות שישפרו את התקשורת הבין-אישית ולהעמיק קשרים בינאישיים, וכדי לגייס תמיכה חברתית. מטפלי IPT מדגישים את האופן שבו התנהלות בין-אישית טובה יותר מובילה לשיפור סימפטומטי. מטרת הטיפול היא לסייע למטופלים להרגיש מוכנים להתנהל טוב יותר בעולם החברתי ולקיים תקשורת טובה יותר במערכות היחסים שלהם.

גישת IPT פותחה על ידי ד"ר ג'רלד קלרמן וד"ר מירנה וייסמן לפני למעלה מ-40 שנה, ונבדקה במחקרים רבים, שמעידים על היותה גישה טובה במיוחד לטיפול בדיכאון ובהפרעות אחרות. כיום, IPT מוכר כטיפול קו-ראשון מומלץ ביותר ע"י מספר ארגונים מרכזיים, כמו ארגון הבריאות העולמי (WHO).

הטיפול בגישת ה-IPT מבוסס על תורת ההתקשרות, על התיאוריה הבין-אישית, ועל הגישה הביו-פסיכו-סוציאלית לבריאות הנפש. המפגשים הראשונים של טיפול  IPTמוקדשים לאיסוף מידע ולהבהרת החוויות הבינאישיות של המטופל. שלב זה מסתיים בבנייתinterpersonal inventory והמשגה של היחסים הבין-אישיים המרכזיים של המטופל ושל בעיות התפקוד החברתיות המרכזיות שלו. המטפל והמטופל משייכים את הבעיה/הבעיות לאחד (או יותר) מבין ארבעת התחומים הבאים: מחלוקות בין-אישיות, מעברי תפקידים, אבל/אובדן, או חסכים בינאישיים. הבחירה בתחום בעיה מסוים מספקת מסגרת ליישום טכניקות חווייתיות ספציפיות, כגון ניתוח תקשורת או משחק תפקידים.

תיאור הסדנה:

סדנה זו מיועדת להכיר למשתתפים את התיאוריה והפרקטיקה של IPT, ולתת טעימה מפיתוחים חדשים יותר של IPT לאוכלוסיות ספציפיות. הלימוד יעשה בעזרת תיאורי מקרה, קטעי וידאו ותרגילים חווייתיים. המשתתפים יתאמנו בטכניקות עצמן ויידונו ביישומים הקליניים של טכניקות אלה. לאחר הסדנה, המשתתפים יהיו בעלי הבנה מוצקה של תיאוריית IPT, עקרונותיה והטכניקות בהן היא עושה שימוש. אלו יוכלו לשמש כבסיס להמשך לימוד והדרכה ב-IPT למטפלים המעוניינים בכך.

מטרות הסדנה:

לימוד מושגים בסיסיים (תיאורטיים ומעשיים) ב-IPT

סקירת מחקרים עכשוויים והתאמות של IPT לאוכלוסיות שונות

תירגול חווייתי של טכניקות IPT

דיון על הדרכים שבהן ניתן להחיל IPT על מקרים קליניים עכשוויים

הסדנה תתקיים בשלושה ימי שלישי בתאריכים: 29.1.19, 5.2.19, 12.5.19. בין השעות 17:00-21:15.

היקף הסדנה: 17.5 שעות אקדמיות

עלות: 1200

הסדנה תתקיים באנגלית

אודות המנחה

ד"ר אלכסנדרה קליין רפאלי היא פסיכולוגית קלינית. היא בעלת תואר דוקטור מאוניברסיטת Yeshiva, וסיימה תואר שני באוניברסיטת Columbia, שתיהן בניו-יורק. התמחותה בטיפולים מונחי-ראיות כללה הכשרה בבי"ס לרפואה ע"ש אלברט איינשטיין, פוסט-דוקטורט ב-REBT ו-CBT  במכון אלברט אליס, והכשרה נרחבת כמטפלת בטיפול בין-אישי (interpersonal psychotherapy - IPT) במכון הפסיכיאטרי של מדינת ניו-יורק המסונף לאוניברסיטת Columbia. ד"ר רפאלי היא חברה מייסדת באגודה הישראלית לטיפול בין-אישי וחברה בארגון הבין-לאומי לטיפול בין-אישי; בארגון העולמי, היא חברה בוועדת ההסמכה ומוכרת כמדריכה ו-trainer בגישת הטיפול, אותה היא מלמדת הן בארץ והן בארצות נוספות. היא חברת הועדה האקדמית של תוכנית "הגל החדש בפסיכותרפיה" במרכז הבינתחומי בהרצליה. ד"ר רפאלי פרסמה מספר מאמרים תאורטיים ותיאורי מקרה של טיפולי IPT, ובימים אלה היא שותפה בפיתוח פרוטוקול טיפולי מבוסס IPT לשימוש בשירותי יעוץ לסטודנטים. בנוסף לקליניקה פרטית (במושב גבעת ח"ן הסמוך לרעננה), משמשת ד"ר רפאלי כמדריכה בתחומה בתוכנית ההתמחות בפסיכולוגיה קלינית בשירותי היעוץ באוניברסיטת תל-אביב. בקליניקה הפרטית, מטפלת ד"ר רפאלי במתבגרים, מבוגרים, ומשפחות. היא עובדת רבות עם אוכלוסייה בינלאומית ועם עולים חדשים המתמודדים עם שינויי חיים משמעותיים, ושפת עבודתה היא אנגלית.