ויניקוט וביון המאוחרים: אפשרויות רדיקליות של נוכחות והתחברות בטיפול הנפשי

ההרשמה נסגרה - ניתן לפנות במייל לרישום לרשימת המתנה

שם המרצה: ד"ר עפרה אשל

ביון וויניקוט השפיעו השפעה עמוקה על החשיבה הפסיכואנליטית התיאורטית והקלינית מאז המחצית השניה של המאה העשרים. רעיונותיהם פורצי-הדרך הפכו עם השנים למושגי מפתח עבור פסיכואנליטיקאים ופסיכותרפיסטים רבים בעולם ומאתגרים את החשיבה הפסיכואנליטית. אך כתיבתם המאוחרת של ויניקוט וביון עוד הוסיפה אפשרויות חדשות ורדיקליות לטיפול הנפשי, שבהן נתמקד בקורס זה.

נקרא את שני מאמריו החשובים של ויניקוט, שפורסמו לאחר מותו - "פחד מהתמוטטות"( כנראה 1963?, פורסם ב- 1974) והמשכו במאמר "הפסיכולוגיה של השיגעון" (1965), ומאמרים של קלייר ויניקוט, אוגדן, אייגן, ואשל בהקשר זה.  נתייחס גם למחשבת הרגרסיה של ויניקוט ששונה מאוד מהגישה הפסיכואנליטית המסורתית, ומתוך כל אלה נתמקד בשאלה הגדולה על משמעותה של הזדמנות חווייתית להתפתחות חדשה, שמתהווה עם המטפל בטיפול, לשם תיקון היסטוריית-העבר המוקדמת של המטופל ולהתפתחות עצמיותו.

לאחר מכן נעבור לרעיונותיו הקליניים הרדיקליים הקשים של ביון המאוחר, אשר שינה את מחשבתו  התיאורטית-קלינית ואת הטכניקה הפסיכואנליטיות שלו החל מסוף ספרו Transformations (1965), דרך מאמרו הפרובוקטיבי "Notes on Memory and Desire" (1967), ובייחוד בספרו Attention and Interpretation (1970) שנכתב בלוס אנג'לס. את השינוי הפתאומי והרדיקלי הזה ליווה המעבר של ביון מלונדון ללוס אנג'לס בשנת 1967, לשתיים-עשרה שנות חייו האחרונות. ביון המאוחר מתמקד, במקום בחקירה אפיסטמולוגית (של ידיעה), במציאות הרגשית האולטימטיבית הלא-ידועה והבלתי-ניתנת-לידיעה –O, בחשיבות העליונה של ה"היות-באחדות (at-one-ment) של המטפל עם המציאות O של המטופל" ובחוויה חדשה שמתהווה בטיפול. רעיונות אלה של ביון המאוחר ומשמעותם הקלינית בוקרו, טושטשו או נדחו במשך שנים עד לעשור האחרון, ואנחנו נכיר, נחשוב, נתמודד איתם, ונשווה אותם לרעיונותיו של ויניקוט.

 

על המרצה: ד"ר עפרה אשל, פסיכולוגית קלינית ופסיכואנליטיקאית מנחה, מדריכה ומורה במכון ובחברה הפסיכואנליטית בישראל. סגנית-נשיא איגוד ויניקוט הבינלאומי   (International Winnicott (Association IWA. מרצה אורחת ב- Psychoanalytic Institute of North California (PINC), סן פרנציסקו; ממקימי ומורי 'הידברות' – לימודים לפסיכותרפיסטים מתקדמים במרכז הלימודים של החברה הפסיכואנליטית; ממקימי מרכז ויניקוט בישראל. מקימה וראש מסלול הלימודים המתקדמים "הזרם העצמאי בפסיכואנליזה – פורצי דרכים" בתוכנית לפסיכותרפיה, הפקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב. היא עורכת מדור ביקורת ספרים ב"שיחות" – כתב-עת ישראלי לפסיכותרפיה. בשנים האחרונות, היתה זוכת מילגת ליאונרד קומס ב- New Center for Psychoanalysis (NCP) , לוס אנג'לס, 2011; מלגת דיוויד המונד ב-Massachusetts Institute for Psychoanalysis (MIP), 2016; זוכת הפרס הבינלאומי ע"ש טסטין לשנת 2013 ופרס Symonds Prize בניו יורק, 2017.

הקורס מורכב משבעה מפגשים שיתקיימו אחת לחודש ביום רביעי בין השעות 19:15-21:45

הקורס יתקיים בתאריכים: 4.12.2019, 8.1.2020, 5.2, 4.3, 1.4, 13.5, 10.6.

עלות: 1800₪

שימו לב - במאי ישנם שני תאריכים אפשריים, תאריך סופי יקבע בקרוב

 

מספר המקומות מוגבל.

 

לרישום

תאריך עדכון אחרון : 24/11/2019