האוספים בספרייה והמשאבים האלקטרוניים
האוספים בספרייה והמשאבים האלקטרוניים לאיתורם
הספרייה שוקדת על פיתוח אוסף עשיר ומגוון בתחומי הלימוד והמחקר של הסטודנטים, החוקרים והמרצים במחלקה לפסיכולוגיה, ובו ספרים בנייר, ספרים אלקטרוניים, כתבי עת בנייר, כתבי עת אלקטרוניים, עבודות מ"א ודוקטור בנייר ובגרסה אלקטרונית, מאגרי מידע מקוונים, כלי גילוי מתקדמים, וכן מאגרים ומפתחות לאיתור שאלונים וכלי מחקר.
ספרים
בספרייה אוסף של ספרים באנגלית ובעברית, ובהם:
- ספרי מבוא לקורסי החובה, ספרי עזר וספרי לימוד עדכניים (Handbooks, Textbooks).
- אנציקלופדיות, מילונים, לקסיקונים וספרי יעץ בתחומי הפסיכולוגיה והפסיכיאטריה.
- ספרות מחקר חדשה ועדכנית, הנדרשת במסלולי ההתמחות בלימודי התואר השני והשלישי, ובהם פסיכולוגיה קלינית, פסיכולוגיה קלינית - ילדים, פסיכולוגיה שיקומית, פסיכולוגיה של קוגניציה-רגש-מוח ופסיכולוגיה ארגונית-חברתית.
- ספרי מחקר בנושאי הליבה שעוסקים בהם במחלקה לפסיכולוגיה.
מקצת הספרים שבאוסף אינם להשאלה, ומקצתם להשאלה לתקופה של לילה, יומיים, שבוע או שבועיים.
מיון הספרים
כל הספרים בספרייה, בעברית ובאנגלית, ממוינים לפי נושאים באמצעות שיטת המיון 'דיואי', ומסודרים יחד על המדפים לפי מספרי המיון - קודם הספרים בעברית, ומיד אחריהם הספרים באנגלית.
ואלה קטגוריות המיון העיקריות:
- 150 – פסיכולוגיה – כללי.
- 152 – פסיכולוגיה – תפיסה (קליטה, פענוח וסיווג של המידע באמצעות החושים).
- 153 – פסיכולוגיה קוגניטיבית.
- 155.2 – תיאוריות של אישיות.
- 155.3 – פסיכולוגיה של המינים.
- 155.4 – פסיכולוגיה התפתחותית.
- 158 – פסיכולוגיה שימושית.
- 302 – פסיכולוגיה חברתית.
- 370 – פסיכולוגיה בחינוך.
- 401 – פסיכולינגוויסטיקה.
- 519 – סטטיסטיקה.
- 612 – פסיכולוגיה פיסיולוגית.
- 615 – פסיכופרמקולוגיה, תזונה.
- 616.89 – פסיכיאטריה.
- 618 – הפרעות אצל ילדים.
- 649 – הורות.
- 658 – פסיכולוגיה ארגונית.
- 800 – מדריכים וספרי יעץ לכתיבת עבודות מחקר.
אוסף עבודות ה-מ"א והדוקטור
בספרייה שני אוספים של עבודות מ"א ודוקטור:
- עבודות מ"א ודוקטור שכתבו הסטודנטים במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בר-אילן.
העבודות מסודרות על המדפים בארבע קבוצות:
1. עבודות דוקטור המסומנות במדבקה ירוקה (לא להשאלה).
2. עבודות מ"א המסומנות במדבקה ירוקה (לא להשאלה).
3. עבודות דוקטור המסומנות במדבקה סגולה (להשאלה לשבוע).
4. עבודות מ"א המסומנות במדבקה סגולה (להשאלה לשבוע).
בכל אחת מהקבוצות העבודות מסודרות על המדפים לפי מספרים עוקבים.
5. עבודות מ"א ודוקטור שנכתבו במחלקות לפסיכולוגיה באוניברסיטאות אחרות בארץ מראשית שנות ה-60 של המאה העשרים ועד שנת 2013, וכן עבודות מ"א ודוקטור שמורות שנכתבו במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בר אילן. האוסף נמצא מאחורי דלפק השירות שבכניסה לספרייה, ואפשר לבקש כל עבודה שנמצאת בו מהספרן בדלפק. העבודות באוסף מסודרות על המדפים לפי מספרים עוקבים.
באלו קטלוגים ומאגרים מקוונים תוכלו לאתר את עבודות ה-מ"א והדוקטור?
- חיפוש ב-ברקט, הקטלוג המאוחד של רשת ספריות בר-אילן, לפי נושא בעברית, לפי כותר, לפי מילות מפתח ולפי מחבר או מנחֶה.
- חיפוש ב-ULI, הקטלוג המאוחד לספרים ולעבודות מ"א ודוקטור בכל הספריות האוניברסיטאיות ובספריות המכללות בארץ. יש להגביל את החיפוש לכתחילה ל-עבודות מחקר בלבד, ואחר כך לחפש לפי מילים בכותר בעברית או לפי מילים מתוך נושא באנגלית.
- חיפוש בחלק של פרסומים במדעי החברה והחינוך במאגר המידע של מכון הנרייטה סאלד. החיפוש הוא לפי נושאים בעברית מתוך התזאורוס. לאחר שתאתרו את העבודות המבוקשות, עליכם להיכנס ל-ברקט או ל-קטלוג לתֵזות בספרייה לפסיכולוגיה, ולבדוק האם עבודות אלה נמצאות בספרייה לפסיכולוגיה או באחת מהספריות האחרות באוניברסיטת בר אילן. אם העבודה לא תימצא בספריות בר אילן, תוכלו החפש אותה ב-ULI, ולאתרה באחת מהספריות האחרות בארץ.
אפשר לאתר את העבודות בקטלוגים לפי שם המחבר או לפי כותר העבודה.
כתבי עת
הספרייה מנויה על כתבי-עת בנייר ועל כתבי-עת אלקטרוניים בתחומי הפסיכולוגיה והפסיכיאטריה.
אל רבים מכתבי-העת קיימת גישה גם בנייר וגם בממשק אלקטרוני, אך את מקצת כתבי העת אפשר למצוא רק בנייר בספרייה או רק בממשק האלקטרוני.
כתבי העת בנייר מסודרים על המדפים בספרייה לפי סדר ה-A, B, C של שמות כתבי העת הלועזיים, ולפי סדר ה-אל"ף-בי"ת של שמות כתבי העת בעברית.
כתבי עת אלקטרוניים
הספריות באוניברסיטת בר אילן מנויות על כתבי עת אלקטרוניים בעברית ובלועזית במגוון תחומי הלימוד והמחקר בפסיכולוגיה, בפסיכיאטריה ובמדעי החברה.
לאיתור כתב העת האלקטרוני, היכנסו לקטלוג ספריות בר אילן, ובחרו מתוך התפריט בראש המסך ב-חיפוש כתב עת,
המאגרים המקוונים
ספריות אוניברסיטת בר-אילן מנויות על מגוון מאגרים מקוונים שבאמצעותם יכולים הסטודנטים, החוקרים והמרצים מהמחלקה לפסיכולוגיה לאתר פרסומים מקיפים ועדכניים בכל נושאי הליבה ובכל תחומי המחקר הנדרשים להם. לגישה למאגרים המקוונים, היכנסו לאתר המידע של מערך הספריות, הקישו על משאבים אלקטרוניים, ובחרו ב-מאגרי מידע לפי א-ב או ב-מאגרי מידע לפי תחומים.
- להלן המאגרים המקוונים המובילים בתחומי הלימוד והמחקר בפסיכולוגיה:
APA PsycNET
המאגר מפנה לביבליוגרפיה מקיפה של מאמרים מתוך כתבי עת מחקריים ושפיטים, פרקים מתוך ספרים, ספרים שלמים, תקצירים על עבודות מ"א ודוקטור, דוחות מחקר, 'ספרות אפורה', שאלונים וכלי מחקר וכן סרטי וידאו בתחומי הפסיכולוגיה והפסיכיאטריה. במאגר תמצאו גם הפניות לפרסומים גם בתחומי הרפואה, הסיעוד, הרוקחות, הפיסיולוגיה, הבלשנות, האנתרופולוגיה, העסקים והמשפטים. במאגר כמה חלקים חלקים:
PsycINFO – החלק העיקרי של המאגר, המופיע אוטומטית עם הכניסה אליו
במאגרPsycINFO קיימות 4,356,068 רשומות, המתחלקות לשלושה חלקים:
- 80% מהמאגר - הפניות ביבליוגרפיות ותקצירים למאמרים מתוך 2,500 כתבי עת מחקריים (כיסוי מקיף רק מ-1,800 כתבי עת) משנת 1800 ואילך, על אף שרוב ההפניות הביבליוגרפיות הן לפרסומים משנת 1967 ועד היום. תוכלו להציג טקסט מלא של מאמר מבוקש אם למערך ספריות בר אילן יש מנוי לגרסה האלקטרונית של כתב העת שהמאמר נדפס בו.
- 8% מהמאגר - הפניות ביבליוגרפיות ותקצירים לפרקים מתוך ספרים משנת 1987 ואילך, וכן הפניות ביבליוגרפיות ותקצירים לספרים ולאסופות מחקר.
- 12% מהמאגר - הפניות ביבליוגרפיות ותקצירים לעבודות מ"א ודוקטור משנת 1995 ואילך. תוכלו להגיע ל-24 העמודים הראשונים של עבודות ה-מ"א והדוקטור מתוך המאגר Dissertation & Theses של ProQuest. מקצת העבודות נמצאות במאגר בשלמותן.
- במאגר גם למעלה מ-90 מיליון Cited References, היינו רשומות המצטטות חוקרים או פרסומים מבוקשים בתחומי הפסיכולוגיה והפסיכיאטריה.
Journal Articles (PsycARTICLES)
במאגר הפניות ביבליוגרפיות וגישה לטקסט המלא של 202,633 מאמרים שנדפסו ב-110 כתבי העת המחקריים שלAPA (American Psychological Association) מראשית הופעתם ואילך.
Books & Encyclopedia Entries (PsycBOOKS)
במאגר טקסט מלא של 65,000 פרקים מתוך ספרים וטקסט מלא של 4,370 ספרים מדעיים בתחומי הפסיכולוגיה והפסיכיאטריה. שנות הכיסוי של הספרים והפרקים בטקסט המלא הם משנת 1620 ואילך. כמו כן, תוכלו לקבל את הטקסט המלא של כל הספרים שיצאו בהוצאת APA (Psychological Association American), חוץ ממדריכי הכתיבה (Manuals) והסדרות הפופולאריות. יתרה מזו, במאגר תמצאו גם גישה לכל הערכים של האנציקלופדיה היוקרתית Encyclopedia of Psychology.
Gray Literature (PsycEXTRA)
במאגר 300,000 רשומות ביבליוגרפיות שהן 'ספרות אפורה', הנלווית למאגר PsycINFO משנת 1825 ואילך. ברשומות תמצאו דוחות מכינוסים, אסופות מאמרים, דוחות על מדיניות מוצהרת, גילויי דעת, מאמרים מתוך מגזינים ועיתונים מקצועיים, דוחות שנתיים, דוחות ממשלתיים, עלונים לצרכנים ועוד. עיקר הפרסומים מיועדים לאנשי מקצוע ולמומחים, על אף שלא נדפסו בכתבי עת מחקריים ושפיטים, וכ-70% מהם קיימים במאגר בטקסט מלא. כמו כן, בכל שנה נוספות למאגר זה כְּ-25,000 רשומות של 'ספרות אפורה'.
Books & Film Reviews (PsycCRITIQUES)
במאגר 42,858 סקירות ספרות על פרסומים חדשים מתוך כ-600 שנתונים של שלל מו"לים. במאגר גם הפניות לסקירות על ספרים של שנדפסו בשנים 2004-1956 בכתב העת Contemporary Psychology: APA Review of books. הסקירות מסייעות לחוקרים, למרצים ולסטודנטים לאתר הן ספרות ישנה והן ספרות מעודכנת וחדשה בתחומי הפסיכולוגיה והפסיכיאטריה.
Test & Measures (PsycTESTS)
במאגר 48,521 שאלונים, מבדקים וכלי אבחון בפסיכולוגיה, בפסיכיאטריה ובמגוון תחומים במדעי החברה. ברשומות תמצאו מידע על קהל היעד של הנבדקים, גיל הנבדקים, תהליך הביצוע של הבדיקה, תוקף ומהימנות של הכלי, שפת הכלי, מידע על תחומי העיסוק והמחקר של כותבי הכלי ועוד. כמו כן, בכל רשומה מופיע קישור אל המקור הביבליוגרפי שנעשה בו שימוש בכלי האבחון או בשאלון בפעם הראשונה, והכי חשוב – בחלק מהרשומות תמצאו את הקישור Test, וכשתקישו עליו תקבלו את השאלון או את כלי האבחון בשלמותו.
Psychotherapy Demonstration Videos (PsycTHERAPY)
במאגר 431 סרטי וידאו, ובהם טיפולים מלאים המייצגים 245 נושאים, 100 גישות תרפויטיות, וכן 133 מטפלים ידועים. בכל שנה נוספות עוד 80-40 שעות של סרטי וידאו המציגים טיפולים מלאים. חשוב לציין שלמאגר APA PsycNET הרשאות לצפייה חופשית של המנויים בטיפולים.
בין המשאבים האלקטרוניים תמצאו עוד מאגרים בפסיכואנליזה ובתחומי מדעי החברה ומדעי החיים, וכן מאגרים כלליים אחרים הנדרשים לסטודנטים, לחוקרים ולמרצים במחלקה לפסיכולוגיה, ובהם:
Psychoanalytic Electronic Publishing (PEP)
במאגר תמצאו ספרות מחקרית שנדפסה בתחום הפסיכואנליזה בשנים 2010-1871, ובה טקסט מלא של מאמרים מתוך 59 כתבי עת מובילים בפסיכואנליזה משנת 1918 ואילך, באנגלית ובשפות אחרות, וְכן טקסט מלא של 96 ספרים קלאסיים בתחום הפסיכואנליזה. בין שאר הספרים החשובים, תמצאו את חיבוריהם המלאים של וילפרד רופרכט ביון, ג'ון בולבי, מלאני קליין, דונלד וודס ויניקוט ואחרים. כמו כן, במאגר טקסט מלא של כל כתבי זיגמונד פרויד בגרמנית (19 כרכים) ובאנגלית (24 כרכים), וטקסט מלא של מילון ומונחון בתחום הפסיכואנליזה.
משנת 2014 תמצאו במאגר גם קטעי וידאו של ראיונות ושיחות בתחום הפסיכואנליזה.
International Encyclopedia of the Social & Behavioral Science
במאגר תוכלו למצוא את המהדורה השנייה של האנציקלופדיה האלקטרונית, ובה שפע של ערכים מדעיים מפורטים בנושאים הקשורים למדעי החברה, למדעי ההתנהגות, וכמובן לפסיכולוגיה, לפסיכיאטריה ולנוירולוגיה. אפשר לחפש ערכים באנציקלופדיה לפי קטגוריות נושאיות רחבות (Subject Classification), מפתח נושאים מפורט (Subject Index), מחברי הערכים (Authors) וכן לפי כותרי הערכים (Article Titles).
Psychology Collection Infotrac (GALE: CENGAGE Learning)
במאגר טקסט מלא של יותר מ-6 מיליון מאמרים מתוך כתבי עת בתחום הפסיכולוגיה ומדעי המוח משנת 1980 ואילך. המאגר מתעדכן בכל שבוע.
SAGE Journals Online
במאגר טקסט מלא של מאמרים מתוך עשרות כתבי עת של המו"ל SAGE בתחומי הייעוץ, הפסיכולוגיה ((Psychology & Counseling והפסיכואנליזה (Psychoanalysis), ועוד מאמרים אלקטרוניים מתוך עשרות כתבי עת העוסקים בהתנהגות ארגונית, בפסיכולוגיה של הארגון, בסוגיות באתיקה ובמוסר של הפסיכולוגיה, וכן בסוציולוגיה ובעבודה סוציאלית.
מאגרי המידע של מכון הנרייטה סאלד
במאגר רשומות ביבליוגרפיות ותקצירים לפרסומים של חוקרים ישראליים בלבד, שנדפסו בעברית ובאנגלית, בישראל ובחו"ל, משנת 1976 ואילך. במאגר שני חלקים:
- פרסומים במדעי החברה והחינוך – רשומות ביבליוגרפיות ותקצירים למאמרים, לספרים, לדוחות מחקר ולעבודות מ"א ודוקטור במדעי החברה ובחינוך. לעתים תמצאו ברשומות המפנות למאמרים מתוך כתבי עת גם קישור לטקסט המלא של המאמרים.
- כלי מחקר – מידע ביבליוגרפי על שאלונים ומבדקים מקוריים בעברית או מתורגמים, שהתפרסמו במחקרים של חוקרים ישראלים בחינוך ובמדעי החברה, בארץ ובחו"ל. בכל רשומה מופיע תיאור מפורט של כלי המחקר, ובו שם הכלי, שם מתרגם הכלי לגרסה העברית, שם מחבר הכלי המקורי, פרטים ביבליוגרפיים של הכלי המקורי, ערכי המהימנות והתוקף של הכלי, תקציר על תוכן הכלי, וכן רשימה של עבודות ה-מ"א והדוקטור שנעשה בהן שימוש בכלי.
במאגר רשומות ביבליוגרפיות ותקצירים לפרסומים של חוקרים ישראליים בלבד, שהתפרסמו בעברית ובאנגלית, בישראל ובחו"ל, משנת 1976 ואילך.
מאגר נתונים במדעי החברה (ISDC - Israel Social Science Data Center)
במאגר כ-1,000 גופי נתונים (Dataset), ובהם סקרי דגימה, סקרים מקומיים, מפקדי אוכלוסין, רשומות אדמיניסטרטיביות ונתוני מקרו בכל מיני תחומים במדעי החברה. המאגר הוקם בסוף שנות ה-70 של המאה העשרים, ומקורותיו העיקריים לנתונים הם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, המוסד לביטוח לאומי, מכוני מחקר וכן חוקרים באוניברסיטאות ובמשרדי הממשלה. משנת 1995 ואילך המאגר הוא גם משווק מורשה של נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
החוקרים, המרצים והסטודנטים מבר אילן יכולים להזמין נתונים מהמאגר או מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה באמצעות טפסים. לקבלת הטפסים להזמנת נתונים הקישו על הלשונית הזמנת קובץ בתפריט שבראש מסך הפתיחה, ובחרו בטופס בקשה לשימוש בקובץ נתונים PUF, או בטופס בקשה לשימוש בקובץ MUC של הלמ"ס.
לקבלת רשומות של קובצי נתונים במאגר, ממוינות לפי נושאים, הקישו על רשימת קבצים.
מרכז ידע לחקר הזדקנות האוכלוסיה בישראל (Israel Gerontological Data Center)
במרכז הידע תמצאו מגוון נתונים המספקים תשתית לחקר הזדקנות האוכלוסייה בישראל. המרכז הוקם בתמיכת משרד המדע והטכנולוגיה ושותף לו קונסורציום של מדענים ממדעי החברה, הבריאות והגרונטולוגיה. משרדי מרכז הידע ממוקמים בביה"ס לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית ע"ש פאול ברוואלד באוניברסיטה העברית בירושלים, ומינואר 2008 פועל המרכז, בשיתוף עם משרד המדע, למען האזרחים הוותיקים. במאגר כמה חלקים: מאגרי נתונים, מאגר סטטיסטי, מאגר ביבליוגרפי, מידע על אודות המרכז, כלי מחקר, דוחות מחקר, מידע על מחקרים חדשים, מידע מפורט על סקר Share (The Survey of Health, Aging and Retirement in Europe) בישראל ובעולם, וכן מסכי הסבר והדרכה לאיתור החומר במאגר.
PubMed (U.S. National Library of Medicine)
במאגר ביבליוגרפיה מקיפה של יותר מ-27 מיליון רשומות, המפנות למאמרים שנדפסו משנת 1949 ואילך בתחומי הרפואה, וכן המחקר הביו-רפואי, הרפואה הקלינית, רפואת השניים, הסיעוד וּהווטרינריה. ברשומות רבות תמצאו קישור לטקסט המלא של המאמרים.
Nursing and Allied Health Collection Infotrac (GALE: CENGAGE Learning)
במאגר טקסט מלא של יותר מ-12 מיליון מאמרים בתחום שירותי הבריאות והסיעוד משנת 1980 ועד היום. המאגר מתעדכן בכל שבוע.
Web of Science (WOS)
מאגר רב-תחומי, ובו הפניות ביבליוגרפיות למאמרים מתוך כתבי העת המחקריים החשובים והמובילים בכל דיסציפלינה. כמו כן ה-WOS הוא מאגר ציטוטים החשוב והמוביל, ואפשר לבדוק בו כמה פעמים צוטט כל פרסום משנת 1965 ואילך, באלו פרסומים צוטט, באלו שנים צוטט, וכן מי ציטטו את הפרסום. ברשומות רבות תמצאו קישור לטקסט המלא של הפרסומים.
לאיתור מאמרים וציטוטים בתחומי הפסיכולוגיה ומדעי החברה, היכנסו במסך הפתיחה של המאגר WOS לְ-MORE SETTINGS, וסמנו בְּ-√ רק את הקטגוריה SSCI - 1965-Present Social Science Citation Index.
Journal Citation Report (JCR)
המאגר מדרג וממפה 11,365 כתבי עת מחקריים, חשובים ומובילים, וממיין אותם ל-234 קטגוריות נושאיות; 8778 כתבי העת בתחום מדעי החיים מוינו ל-171 קטגוריות נושאיות (SubjectCategory), ואילו 3212 כתבי העת בתחום מדעי החברה, מוינו ל-55 קטגוריות נושאיות (Subject Category). שנות הכיסוי של דירוג כתבי העת במאגר הן 2016-1997, והדירוג של כתבי העת מחושב לפי המשתנים Impact Factor וְ-Half-Life.
Dissertations & Thesis (Digital Dissertations Abstract)
במאגר יותר מ-3 מיליון רשומות ביבליוגרפיות של עבודות מ"א ועבודות דוקטור שנכתבו משנת 1743 ואילך, במגוון נושאים ותחומי מחקר, באוניברסיטאות, במכללות ובמוסדות מחקר בארצות-הברית ובאירופה.
לרשומות של עבודות ה-מ"א שהתפרסמו משנת 1988 ואילך ולרשומות של עבודות הדוקטור שהתפרסמו משנת 1980 ואילך נוסף גם תקציר. כמו כן, לעבודות המ"א והדוקטור שהתפרסמו משנת 1995 ואילך נוסף קישור ל-24 העמודים הראשונים של כל עבודה, ומקצת העבודות נמצאות במאגר בשלמותן.
אפשר להזמין עבודות בשלמותן ישירות מהמאגר באמצעות כרטיס אשראי, ולקבל אותן בקובץ PDF לכתובת הדואר האלקטרוני.