הנחיות תהליך להגשת הצעת מחקר
דצמבר 2021:
עדכון תהליך שיפוט הצעות מחקר לדוקטורט (רגיל ומשולב) בפסיכולוגיה
- הסטודנט יגבש הצעה לפי המועד הנדרש בתוכנית הדוקטורט: עד סוף שנה א' במסלול הרגיל, ועד סוף סמסטר א' של שנה ב' בתואר השני במסלול המשולב. ההצעה תכתב בשיתוף המנחה ובאחריותו.
- לאחר גיבוש ההצעה ירכיב/תרכיב המנחה ועדה מלווה. את הרכב הועדה המלווה יש לאשר מול יו"ר ועדת לימודים מתקדמים במחלקה (באמצעות טופס מס' 1). הוועדה המלווה תכלול 4 שופטים: את המנחה, 2 שופטי פנים ושופט/ת חיצוני/ת. על שלושת חברי הוועדה מתוכם להיות בדרגת מרצה בכיר ומעלה במסלול הרגיל או הקליני (ברפואה) ואילו שופט/ת הפנים הנוסף יכול להיות בדרגת מרצה. (במקרה שיש שני מנחים יש לצרף שופט/ת פנימי/ת ושופט/ת חוץ).
- יו"ר הוועדה ייבחר על ידי הוועדה מבין חבריה, בדרך כלל המנחה/אחד השופטים שימלא תפקיד זה מבחינה פורמאלית. במקרה של שני מנחים יש למלא את הטופס:
בקשה למנחה נוסף (ראה בטפסים) ולשלוח לאיילה יחד עם טופס מס' 1.
- לאחר קבלת אישור על הרכב הועדה המלווה, הסטודנט ישלח במייל לאיילה את טופס מס' 2- אישור על הגשת הצעת מחקר. אין צורך לשלוח לאיילה את ההצעה עצמה בשלב זה. במקום זאת, יש לתאם מועד לפגישה של התלמיד עם הוועדה לצורך בחינת הצעת הדוקטורט. את התיאום יש לעשות באופן ישיר בין המנחה/מנחים, השופטים (שאושרו), והתלמיד/ה. המנחה והסטודנט/ית ישלחו את ההצעה ישירות לחברי הוועדה לצורך קריאה.
- שיפוט ואישור הצעת מחקר: לאחר שהסטודנטים יגישו את הצעת המחקר לוועדה המלווה יהיה עליהם להגן עליה בפני הוועדה. פגישה זו היא גולת הכותרת של תהליך שיפוט ההצעה – ותפקידה לאפשר לסטודנטים להתנסות בלהציג את עבודתם עד כה, לקיים דיון קונסטרוקטיבי כדי לטייב את העבודה, ובסופו של דבר, לאשר לסטודנטים להמשיך בתוכנית העבודה שלהם.
- הוועדה תתכנס לכל היותר חודשיים לאחר הגשת טופס מס' 2 (אך ניתן כמובן לכנסה במועד מוסכם קרוב יותר למועד ההגשה). חברי הוועדה ייקראו את העבודה לפני מועד הפגישה, ויכולים לשלוח חוות דעת כתובה למנחה ולתלמיד מראש. לצד הערות כתובות אלו, צפויות לעלות הערות נוספות בעל-פה תוך כדי דיון הועדה, ולכן אנו ממליצים להקליט את דיון הועדה בו משתתפים הסטודנטים.
- לקראת סיום פגישת ההגנה, יצביעו חברי הועדה (שלא בנוכחות התלמיד) אם לאשר את ההצעה וכן יחליטו מה יידרש מהסטודנט/ית בשלב זה. אם הוועדה תדרוש מסטודנט/ית לערוך בהצעה תיקונים והבהרות, יהיה עליו/ה לבצע את התיקונים בהתאם ולקבל את אישור הוועדה המלווה שאלו בוצעו כנדרש. בסופו של דבר, הועדה תחליט פה אחד על המלצתה (אחת מההמלצות הבאות):
- לאשר את המשך הלימודים של הסטודנט/ית ואת הצעת המחקר
- להורות על הגשת הצעת מחקר חדשה וקיום בחינה נוספת
- לפסול את ההצעה ולהפסיק את הלימודים של הסטודנט/ית לתואר השלישי
- המנחה/המנחים (או יו"ר הוועדה המלווה) ינסחו סיכום מפורט ומנומק של ההגנה ושאר החברים יאשרו את הסיכום בחתימתם (ראו לינק בסעיף הבא). הסיכום המילולי (שמופיע כפסקה או שתיים בתוך טופס סיכום הוועדה המלווה) ייכתב בפורמט חופשי, אך יכלול התייחסות לכל הנקודות הבאות:
- הנושא ראוי להיחקר במסגרת לימודי דוקטורט
- מטרת המחקר מנוסחת כראוי
- המחקר ניתן לביצוע מבחינה מעשית
- הצגת הבעיה מעידה על הבנת הנושא הנחקר
- הרקע הספרותי מכסה את נושא העבודה והמתודה מאפשרת הגדרה ביצועית תקפה של הרעיון הנדון.
- אנו סבורים, כי ניתן לסיים את העבודה בזמן המוקצב לכך על ידי האוניברסיטה.
- סיכום הבחינה, עותקי ההצעה, חוות הדעת המפורטת עם שמות חברי הוועדה המלווה ואישור הוועדה המלווה על ביצוע התיקונים, יועברו לאיילה שתעבירם לאישור בית הספר ללימודים מתקדמים בתוך שבועיים ממועד החלטת הוועדה. בפרט, לאחר כינוס הוועדה המלווה, יש להגיש לאיילה במייל את המסמכים הבאים (מודפסים ולא בכתב יד):
-
- טופס מס' 3: המלצה לאישור הצעת מחקר חתום על ידי מנחה וחברי הוועדה המלווה בצרוף:
- טופס 5 סיכום ועדה מלווה – (ראה פורמט בטפסים) הכולל את הערות הועדה ותגובת הסטודנט לכל הערה. בסיום על הסטודנט לחתום וכן על כל חברי הועדה המלווה (דוגמת סיכום ועדה מלווה מופיע בקישורית זו)
- עותק דיגיטלי ב- PDF של ההצעה המתוקנת לשלוח למייל Ayala.Bracha@biu.ac.il
- טופס מס' 4: "הצעת תכנית לעבודת מחקר במסגרת הלימודים לתואר שלישי" חתום ע"י המנחה.
- ועדת המשנה של בית הספר ללימודים מתקדמים רשאית לדרוש הרחבה של חוות הדעת או לבקש לשנות את הרכב הוועדה המלווה ולפנות לשופטים נוספים, במידה והשיפוט על ידי הועדה המלווה איננו מקיף מספיק.
- לאחר אישור הצעת המחקר, נדרשים הסטודנטים להגיש לוועדה המלווה דו"ח התקדמות ויעדים שנתי, מאושר על ידי המנחה/מנחים ובאחריותם. מומלץ לעשות זאת בכתב (במייל) במהלך סמסטר א' של כל שנה. במידה ויש לחברי הוועדה הערות על דו"ח ההתקדמות, אלו יועברו למנחה/מנחים ולסטודנט. על בסיס דו"ח זה, או מכל סיבה אחרת, רשאי/ת כל אחד/ת מחברי הוועדה המלווה לבקש התכנסות ישיבה של הוועדה שבה יידרשו הסטודנטים לדווח על התקדמותם בעל פה. הוועדה המלווה רשאית להעלות שאלות והסתייגויות ולהציע רעיונות לקידום המחקר. כמובן שהסטודנט והמנחה יכולים גם הם לבקש מהועדה לקיים פגישות התייעצות נוספות לאורך שנות העבודה.
- כל שינוי בהרכב הוועדה המלווה לאחר שאושרה מחייב אישור של יו"ר הוועדה המחלקתית ושל בית הספר ללימודים מתקדמים.
- הערות נוספות:
- לסטודנטים בתהליך המעבר למסלול משולב - בסיום שיפוט ההצעה ובגמר ביצוע התיקונים טרם העברתה לאישור רשמי של בית הספר לתארים מתקדמים (באמצעות איילה) ולאחר הזנת כל הציונים בקורסי המגמה בתואר שני , יש למלא טופסי מועמדות לדוקטורט באמצעות האינטרנט.
- לפי תקנון בית הספר ללימודים מתקדמים, אין צורך לקבלת אישור כדי לכתוב את ההצעה /העבודה בשפה האנגלית. בעת הגשת העבודה יהיה צריך לצרף טופס עריכה לשונית חתום על ידי המנחה (או עורך לשוני אחר) המאשר שהעבודה ראויה מבחינת השפה. יש לעדכן את איילה על הכוונה לכתיבת ההצעה/העבודה בשפה האנגלית.
- במקרה שנושא המחקר דורש אישור אתיקה/ הלסינקי יש לצרף את האישור לשאר המסמכים ולהגיש לאיילה בצירוף כל הטפסים (טרם שליחת ההצעה לאישור סופי מבל"מ). הנחיות על אתיקה ומילוי הבקשה מופיעות באתר המחלקה.
- בבוא העת, כשמגיעה שעת שיפוט העבודה הסופית, תתכנס הועדה לפגישה נוספת. במידה וחברי הועדה (ובפרט השופט החיצוני) הפכו לשותפים לכתיבת מאמרים מתוך הדוקטורט, יתכן ויהיה צורך לשלב חבר חיצוני (שאינו שותף לכתיבה) כחבר נוסף בפגישתה המסכמת של הועדה.
- שופט חיצוני לא מקבל תשלום עבור השתתפות בוועדה מלווה בשלב ההצעה, אך כן מקבל עבור שיפוט הדיסרטציה עצמה.